26. července 2010

Boskovice a okolí

V sobotu jsme si udělali výlet do Boskovic, navštívili jsme zámek, který opravdu doporučuji shlédnout. Je zařízen v empírovém stylu, některé kousky nábytku pochází z období biedermeier, najdete zde antické sochy i orientální kousky. Asi nikoho nepřekvapí, že mne nejvíc zaujala tkz. "Bílá knihovna", s nábytkem natřeným nabílo.....knihovny, skleník zapuštěný ve zdi, psací stůl. Uchvátily mě i lustry, z čirého skla, něžná krása. Další zajímavostí je měděný glóbus, když se do něj malým otvorem podíváte, uvidíte hvězdnou oblohu, tyhle glóby jsou jen 3 na světě. Samozřejmě, že zde mají spoustu obrazů, mne zaujaly veliké obrazy malované na buvolí kůži. A mají zde iluzivní pokoj s "3D" malbou a obrazem s namalovanou dívkou, která se na Vás stále dívá z jakéhokoliv úhlu. Na zámku je i hudební salón s úžasnou akustikou, dodnes se využívá ke koncertům. A pro děti bylo nejzajímavější rokokové divadélko schované v malé skřínce. Dochoval se i kočárek, proutěný s dřevěnými koly a nebudete tomu věřit, vypadal jako dnešní tříkolky:))))).
Na zámku na Vás v každé místnosti dýchá francouzský šmrnc a elegance.
U zámku se nachází i pěkný park ve francouzsko-anglickém stylu.


V Kunštátě jsme také navštívili zámek, já byla hlavně zvědavá na nejstarší psí hřbitov ve střední Evropě. V dnešní době je tohle "móda", ale jak je vidět, není to zas až taková novinka:))).

Nejstaší náhrobek je zde z roku 1890, patřící věrnému psovi Luxovi.

Ze zámku je nádherný výhled do kraje.

Boskovice na výlet jsou ideální, ve městě se nachází židovská čtvrť, synagoga, hřbitov. Je zde i muzeum. Kdo má rád přírodu nebo se chystá založit zahradu, doporučuji navštívit i zdejší Šmelcovnu, přírodní arboretum. A pro kluky je tady Westernové městečko. Prostě v Boskovicích je spousta lákadel a to jsem ještě vynechala hrad a v okolí je plno dalších zámků, jeskyně.....
Krásné cestování po našich krajích!!!!!! Šárka

6 komentářů:

  1. Jééé Šárko, díky! V srpnu budeme pár dní na Moravě, dobrý typ se hodí. O tom hřbitově jsem neměla ani tušení.
    Krásný den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, tak jsem ještě přidala další tipy v Boskovicích, je tam toho opravdu hodně.
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. TADY JSME SI UDĚLALI VÝLET ,JE TO NĚKOLIK LET ZPĚT A TAKÉ MUSÍM ŘÍCT ,ŽE ZDE BYLO HEZKY .
    PĚKNÉ DALŠÍ PRÁZDNINOVÉ DNY .BOHDA

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé Šári, vy byli tady u nás "za humny". Kunštát je moc pěkný a nádherná je i jejich tamní keramika a keramický jarmark. Boskovice jsou taky fajn, je tam toho k vidění fakt hodně - zámek, hrad, židovská část,...Je vidět, že jste si výlet užili. Z Kunštátu mám na blogu i fotky z tamních řemeslných trhů na zámku (teda převážně rytířský turnaj:-)) a vyhlídku ze stejnýho místa, co máš na fotkách i ty:-)

    OdpovědětVymazat
  5. sar šárinko - krásné putování...taky sem tam kdysi projížděla na kole, ale nebylo moc času a na hrad nás nechtěli pustit...takže to vidím na opětovnou návštěvu....děkuji za virtuální návštěvu a kochání...

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za vzpomínku, na zámku v Boskovicích jsem brigádně provázela -je to už pár let:-))
    Krásné vzpomínky....

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...